Μια ημέρα σαν και αυτή στην Ιστορία της Βιολογίας

Filed in Της σύνταξης by on 8 Μαΐου 2017

Η σελίδα με χαρά παρουσιάζει ένα πνευματικό παιδί της το βιβλίο: Μια ημέρα σαν και αυτή στην Ιστορία της Βιολογίας, που επιχειρεί να παρουσιάσει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της Βιολογίας στη μορφή μιας ημερολογιακής παράθεσης.

Το βιβλίο συνελήφθη και κυοφορήθηκε, ως αποτέλεσμα των καθημερινών αναρτήσεων που γίνονταν στην σελίδα biology4u του facebook, στις οποίες παρουσιαζόταν ημέρα με την ημέρα ένα σημαντικό γεγονός για τη Βιολογία, όπως, π.χ., η ανακοίνωση ενός επιτεύγματος ή η γέννηση ενός αξιομνημόνευτου επιστήμονα.

Καθώς όμως οι αναρτήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, προέκυψε η ιδέα το υλικό που συσσωρεύτηκε να συστηματοποιηθεί και να παρουσιαστεί με τον ενιαίο τρόπο που μόνο μια έντυπη έκδοση μπορούσε μπορεί να παράσχει.

Από την άλλη, η ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών της σελίδας αποκάλυπτε ότι, αν και στην πλειονότητά τους ήταν βιολόγοι, και δη άνθρωποι που σχετίζονταν με την εκπαίδευση, ο κύκλος των επισκεπτών που δεν είχαν κάποιο επαγγελματικό ενδιαφέρον για τη Βιολογία διευρυνόταν συνεχώς.

Έτσι, αν το καθημερινό παιχνίδι του facebook εξελισσόταν σε βιβλίο, το βιβλίο που θα προέκυπτε θα έπρεπε, στο μέτρο του δυνατού, να τους ικανοποιεί όλους. Ένα δηλαδή βιβλίο με εξειδικευμένες πληροφορίες για τον βιολόγο αναγνώστη του, ταυτόχρονα όμως γραμμένες με τρόπο, ώστε να προσελκύουν το ενδιαφέρον του μη βιολόγου φιλομαθή αναγνώστη και να τον ενθαρρύνουν να μάθει περισσότερα για τη Βιολογία και τους ανθρώπους της.

Αναφορικά με τη μορφή του, το βιβλίο κράτησε τον ημερολογιακό χαρακτήρα της γενέθλιας εμφάνισής του στο facebook, ώστε ο εκπαιδευτικός αναγνώστης να μπορεί να αντλεί πληροφορίες για να διανθίζει τη διδασκαλία του με την υπόμνηση σημαντικών γεγονότων που συνέβησαν ανά ημέρα.

Παράλληλα, προστέθηκε ένα ευρετήριο, στο οποίο μπορεί κανείς να ανατρέχει για να αναζητεί πληροφορίες για καθέναν από τους περιλαμβανόμενους στο βιβλίο επιστήμονες. Επίσης, προστέθηκε γλωσσάρι  με τους βασικούς όρους της Βιολογίας τους οποίους ο αναγνώστης θα συναντήσει στις σελίδες του βιβλίου.

Τελειώνοντας, η σελίδα οφείλει να ευχαριστήσει καλούς φίλους της που, άλλοτε εν γνώσει τους κι άλλοτε εν αγνοία τους, συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ελληνοεκδοτική, και είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

 

Comments are closed.