Ιούλιος 2007…

Filed in ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ by on 11 Ιουλίου 2007

 

Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι η πρόσφατη οικολογική καταστροφή θα αφυπνίσει  την ελληνική πολιτεία και τους πολίτες της, ώστε να μεταβάλλουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους  απέναντι στο περιβάλλον.  

Δυστυχώς όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα, είτε στη θάλασσα, είτε στο βουνό, είτε στην πεδιάδα, έρχεται αντιμέτωπος με τη συλλογική απάθεια και βαναυσότητα που επιφυλάσσει  στο περιβάλλον,  η σύγχρονη  ελληνική κοινωνία. Αναζητούμε και καταδικάζουμε- και πολύ καλά κάνουμε- τις «αρπαχτές» από τις οποίες επωφελούνται, οι επιτήδειοι  κολλητοί  της κάθε πολιτικής ή οικονομικής εξουσίας.

Η αποθέωση όμως της ιδεολογίας της «αρπαχτής» είναι ο τρόπος με τον οποίο οι συνέλληνες, στερούμε  φυσικούς και αισθητικούς πόρους, από τις μελλοντικές γενιές, στο όνομα μιας αμφίβολης και καταστροφικής οικονομικής, τουριστικής κλπ ανάπτυξης.

Αν και δεν το πολυπιστεύουμε, ίσως αυτή τη φορά οι πηχυαίοι τίτλοι για την καταστροφή στην Πάρνηθα, το Πήλιο, τη Χαλκιδική, οι θρήνοι για την απώλεια των κατεστραμμένων παραδείσων, οι εξαγγελίες  για  εσπευσμένα και «αδιαπράγματευτα» μέτρα να κρατήσουν περισσότερο, απ’ όσο ο καπνός που αναδύουν τα αποκαΐδια.  

Ακόμα όμως και αν οι εξαγγελίες πραγματωθούν, για ένα είμαστε βέβαιοι:  Κανένα μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει αν η επίσημη πολιτεία δεν καταστήσει την εκπαίδευση για το περιβάλλον, ζήτημα υψίστης εθνικής προτεραιότητας.  

Αν πρόκειται να διαμορφώσουμε έναν οικολογικά ενήμερο και ενδιαφερόμενο για το περιβάλλον αυριανό πολίτη, δεν πειράζει αν  ξέρει λιγότερες σελίδες από τα επιμέρους μαθήματα. Φθάνει να έχει μάθει να αγαπά και  να προστατεύει τον φυσικό πλούτο, που η πλεονεξία, η απάθεια και η ασυνειδησία  απειλούν να του στερήσουν.

Comments are closed.