Για έναν παλαιό δάσκαλο και ένα διορατικό συγγραφέα και επιστήμονα.

Filed in ΠΡΟΣΩΠΑ by on 21 Σεπτεμβρίου 2013

Όσοι είχατε την τύχη να φοιτάτε στο Βιολογικό τμήμα του Α.Π.Θ. στα μέσα της δεκαετίας του 70, θα θυμάστε φυσικά τις γοητευτικές παραδόσεις του Κ. Καστρίτση στο εισαγωγικό μάθημα της Βιολογίας Κυττάρου, στο 1ο έτος.

Ίσως λοιπόν να θυμάστε ότι συχνά αναφερόταν σε έναν μυστήριο συγγραφέα και βιοχημικό, όποτε επιθυμούσε να συγκρίνει την πολυπλοκότητα του κυττάρου με την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων κατασκευασμάτων (τεχνημάτων). Τότε λοιπόν μας μιλούσε για τον συγγραφέα (τον Ισαάκ Ασίμωφ) και τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που είχε συγγράψει, κυρίως μάλιστα αυτά που αναφέρονταν στα ρομπότ (Εγώ το ρομπότ, Ρομπότ και Αυτοκρατορία κ.α΄. ). Θα μου πείτε πώς τα θυμήθηκα όλα αυτά και με ποια αφορμή.

Η αφορμή λοιπόν δόθηκε από ένα άρθρο που διάβασα στην εξαιρετική ιστοσελίδα Open Culture το οποίο τιτλοφορείται “Του Ισαάκ Ασίμωφ το 1964: Πώς θα μοιάζει ο κόσμος 50 χρόνια αργότερα, το 2014;”. Όσοι λοιπόν έχετε διαβάσει τον Ισαάκ Ασίμωφ (πολλοί της γενιάς μου και των τόπων σπουδών μας, παρακινούμενοι από τον Κ. Καστρίτση), αλλά και όσοι δεν είχατε την ευκαιρία να τον διαβάσετε, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δείτε,  αν ο ευφυής επιστήμονας και ταυτόχρονα ευφάνταστος συγγραφέας, έπεσε μέσα στις προβλέψεις του για το 2014.

Όταν λοιπόν η πόλη της Νέας Υόρκης φιλοξενούσε την Παγκόσμια Έκθεση, το 1964, οι New York Times ζήτησαν από τον Ι. Ασίμωφ να γράψει ένα άρθρο για το πώς φανταζόταν τον κόσμο το 2014, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ανθρωπότητα, θα είχε επιβιώσει από το πυρηνικό ολοκαύτωμα, με το οποίο την απειλούσε ο Ψυχρός Πόλεμος.

Στο άρθρο του λοιπόν ο Ασίμωφ προέβλεπε, ότι:

 • Η χρήση των gadget θα απαλλάξει τον άνθρωπο από την εκτέλεση κουραστικών εργασιών. Θα έχουν επινοηθεί ηλεκτρικές κουζίνες που θα είναι ικανές να παρασκευάζουν “αυτογεύματα”. Θα θερμαίνουν νερό προκειμένου να παρασκευάσουν ροφήματα, θα τηγανίζουν αυγά και θα ψήνουν στην σχάρα μπέηκον.
 • Οι επικοινωνίες θα γίνονται  ηχητικά θεάματα που θα μας  δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε το πρόσωπο με το οποίο συνομιλούμε. Οι οθόνες θα αποτελούν συσκευές που θα μας επιτρέπουν όχι μόνο να βλέπουμε το συνομιλητή μας, αλλά και να διαβάζουμε έγγραφα, να βλέπουμε φωτογραφίες και  να φυλλομετρούμε σελίδες βιβλίων, ενώ οι σύγχρονοι δορυφόροι θα μας διασυνδέουν ταχύτατα, με οποιοδήποτε άτομο στον πλανήτη.
 • Ο άνθρωπος θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τη φύση και θα προσπαθεί να δημιουργήσει νέα περιβάλλοντα στα οποία θα μπορεί να επιβιώσει. Ηλεκτρικά φωτοβόλα πάνελ θα καλύπτουν τοίχους και οροφές και το απαλό τους χρώμα θα αλλάζει κατ΄επιλογή.
 • Τα ρομπότ, αν και θα χρησιμοποιούνται, δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη, ούτε θα έχουν τελειοποιηθεί ακόμη.
 • Οι ηλεκτρικές συσκευές δεν θα συνδέονται με τις πηγές παροχής ενέργειας με καλώδια, αλλά θα έχουν μπαταριές που θα χρησιμοποιούν ισότοπα, προκειμένου να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Οι λεωφόροι θα έχουν φθάσει στο αποκορύφωμα της εξέλιξής τους, καθώς θα χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο, τη φυσική επαφή των οχημάτων με το έδαφος. Τα οχήματα θα είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να είναι ικανά να κατευθύνονται προς προσχεδιασμένους προορισμούς, ενώ η συμπεριφορά τους δεν θα επηρεάζεται από τα αργά αντανακλαστικά του ανθρώπου.
 • Οι οθόνες τοίχου θα έχουν αντικαταστήσει τις σημερινές συσκευές. Θα είναι διαφανείς κύβοι που θα επιτρέπουν τρισδιάστατες προβολές.
 • Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φθάσει τα 6.500 εκατομμύρια, ενώ ο πληθυσμός των Η.Π.Α. τα 350 εκατομμύρια. Έτσι για να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός και οι συνέπειές του, στην κατάρρευση των κοινωνιών, θα πρέπει από τώρα να υιοθετηθεί ένα ήπιο και λογικό πρόγραμμα ελέγχου των γεννήσεων.
 • Η συμβατική Γεωργία, δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις διατροφικές ανάγκες, έτσι θα αναγκαστεί να στραφεί προς την αξιοποίηση αποδοτικών καλλιεργειών μικροορογανισμών. Έτσι θα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων γεύσεων από τροφές που θα αποτελούν προϊόντα μυκήτων και φυκών.
 • Ο κόσμος το 2014 θα έχει λιγότερες θέσεις για εργασίες ρουτίνας που δεν θα μπορούν να εκτελεστούν καλύτερα από ένα μηχάνημα, παρά από τον άνθρωπο. Συνεπώς η ανθρωπότητα θα έχει μετατραπεί σε μια φυλή χρηστών τεχνολογίας, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση αυτή.
 • Εν τούτοις η ανθρωπότητα θα υποφέρει όλο και περισσότερο από πλήξη. Μια αρρώστια που θα εξαπλώνεται συνεχώς και θα γίνεται ολοένα, εντονώτερη, γεννώντας πολλά ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνιολογικά προβλήματα. Έτσι η ψυχιατρική θα είναι μακράν, η πιο σημαντική ειδικότητα το 2014.
 • Έτσι στον κόσμο του 2014, έναν κόσμο “Αναγκαστικής ψυχαγωγίας” η πιο ένδοξη λέξη στα λεξικά, θα είναι η λέξη εργασία. 

Τι λέτε, έπεσε μέσα ο ευφυής και ευφάνταστος επιστήμονας;

Tags: ,

Comments are closed.