Πόσο εσύ, είσαι εσύ;

Filed in ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ by on 27 Σεπτεμβρίου 2013

Παράξενο ερώτημα, ιδιαιτέρως όταν τίθεται ως τίτλος άρθρου σε ιστοσελίδα της οποίας το όνομα δηλώνει επιστήμη που έχει στο επίκεντρο τη μοναδικότητα κάθε εμβίου όντος σε ένα κόσμο μιας ασύλληπτης οργανικής ποικιλομορφίας.

Εν τούτοις η Βιολογία, που αναγνωρίζει σε κάθε ανθρώπινο γενότυπο έναν μοναδικό και ανεπα­νάληπτο συνδυασμό γονιδίων, αναγνωρίζει ταυτόχρονα, πως στο σενάριό του, που έχει συγγρα­φεί και εκφράζεται με κοινόχρηστα υλικά, δεν υπάρχουν μόνο οι “παράγραφοι” που προστέθηκαν τελευταίες, στο σύντομο σχετικά κεφάλαιο της ανθρώπινης εξέλιξης. Αντιθέτως υπάρχουν και πα­ράγραφοι από το “σενάριο” απώτατων προγονικών μορφών ζωής, όπως τα βακτήρια, και τι εκ­πληκτικό! παράγραφοι από το “σενάριο”, των πιο μυστηριακών υπάρξεων που μελετά η Βιολογία, των ιών.

Πράγματι το 8% περίπου του ανθρώπινου γονιδιώματος, καταλαμβάνεται από θραύσματα γενετι­κού υλικού ιών. Το μεγαλύτερο μέρος, από τα θραύσματα αυτά, φαίνεται πως απλώς μεταφέρο­νται από γενιά σε γενιά, χωρίς να παίζουν κανένα ρόλο σε ό,τι είμαστε και σε ό,τι κάνουμε. Από αυτά όμως τα 100.000 περίπου θραύσματα, κάποια εξακολουθούν να εκφράζονται κωδικο­ποιώντας την παραγωγή πρωτεϊνών, χωρίς τις οποίες θα ήταν αδύνατη η δημιουργία οποιουδή­ποτε ανθρώπινου όντος.

Παράδειγμα μιας τέτοιας πρωτεΐνης είναι η συγκυτίνη που παράγεται αποκλειστικά από κύτταρα του πλακούντα τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τη μήτρα. Χάρη στη συγκυτίνη, αυτά τα κύτταρα συντήκονται ώστε να αποτελέσουν έναν ιστό που εισβάλλει στο τοίχωμα της μήτρας, επιτρέπο­ντας στο έμβρυο να αντλεί θρεπτικά συστατικά από το μητρικό οργανισμό.

Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της είναι ιικής προελεύσεως και αρχικά εξυπη­ρετούσε την σύντηξη των κυττάρων στα οποία παρασιτεί ο ιός, έτσι ώστε να είναι εύκολη η μεταπήδησή του, από το ένα κύτταρο στο άλλο. Σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά την πρώτη εισαγωγή του γονιδίου σε κάποια προγονική μορφή μας, το γονίδιο βρίσκεται ενταγμένο στο γονιδίωμά μας, (αλλά και άλλων πρωτευόντων) για να προσφέρει μια δυνατότητα, που αν δεν διαβάζατε τις προηγούμενες γραμμές, πιθανότατα να τη θεωρούσατε ακραιφνώς ανθρώπινη…

Και τα θαύματα δεν σταματούν εδώ. Σα να μην έφθανε που ένα μέρος από το το software, του εν πολλοίς αλαζόνα και εγωκεντρικού εαυτού μας, είναι δανεικό, καθώς προέρχεται από βακτήρια και ιούς, ακόμη και το hardware, δηλαδή τα κύτταρα από τα οποία δομούμαστε, στη μειονότητά τους μόνο, είναι ανθρώπινα.

Πράγματι στον ανθρώπινο οργανισμό μετέχουν 10 τρισεκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα, αλλά για καθένα από αυτά, υπολογίστε 10 επιπλέον βακτήρια, έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός βακτηρίων που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα να φθάνει τα 100 τρισεκατομμύρια!! Πολλά φυσικά από αυτά είναι βλαπτικά, άλλα περιορίζονται να αντλούν φυσικούς πόρους από τον οργανισμό μας, χωρίς να τον βλάπτουν περαιτέρω. Υπάρχουν όμως και αρκετά που είναι επωφελή για την υγεία μας, και των οποίων η εξάλειψη ή ο περιορισμός θα έκανε αμφίβολη την επιβίωσή μας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται βακτήρια που με την παρουσία τους, δυσκολεύουν την εγκατάσταση παθογόνων βακτηρίων στον οργανισμό μας, βακτήρια που παράγουν χρήσιμες ουσίες, βακτήρια που “εκπαιδεύουν” το ανοσοποιητικό σύστημα κατά την παιδική ηλικία, ώστε να μην υπεραντιδρά σε αβλαβή αντιγόνα που θα συναντήσει στο μέλλον, και τέλος βακτήρια των οποίων η έλλειψη φαίνεται πως σχετίζεται με ένα πλήθος νοσημάτων, από την νόσο του Crohn, ως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τον… αυτισμό.

Μετά από αυτά φαίνεται ότι ο πυρήνας της μοναδικής βιολογικής υπόστασής μας, ο ίδιος πυρήνας χάρη στον οποίο διατηρούμαστε υγιείς και απολαμβάνουμε τη ζωή, μάλλον αντιστοιχεί σε ένα “οικοσύστημα” κυττάρων διαφορετικής προελεύσεως, των οποίων τα γονιδιώματα και οι αλληλεπιδράσεις των εκφράσεών τους, στοιχειοθετούν ότι θεωρούμε αμετάκλητα ως εαυτό μας.

 

Tags: , ,

Comments are closed.