Φωτογραφίες ή ζωγραφιές;

Filed in ΙΔΕΕΣ, ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ by on 29 Οκτωβρίου 2015

Έχουμε αναρωτηθεί κατά το παρελθόν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φωτογραφικών απεικονίσεων βιολογικών δομών, έναντι των ζωγραφικών αποδόσεων των ίδιων δομών, στα σχολικά εγχειρίδια.
Οι πρώτες είναι φυσικά ακριβέστερες και λιγότερο υποκειμενικές. Όμως δείχνουν το συγκεκριμένο κύτταρο, το συγκεκριμένο άνθος, τον συγκεκριμένο ιστό.
Αντιθέτως οι δεύτερες, αν και έχουν το μειονέκτημα ότι είναι υποκειμενικές και επηρεασμένες από το πνεύμα της εποχής και τα αισθητικά κριτήριά της, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν δείχνουν την συγκεκριμένη δομή, αλλά τα γενικά χαρακτηριστικά της δομής, κάτι δηλαδή σαν την σύνοψη της πλατωνικής ιδέας του αντικειμένου που απεικονίζουν.
Οι σκέψεις αυτές ήρθαν στον νου μας, διότι πέσαμε τυχαία πάνω στα σχέδια που έκανε ο Camillo Golgi (ναι ο γνωστός Golgi που έχει πιστωθεί την ανακάλυψη του ομώνυμου οργανιδίου), από τη μικροσκοπική παρατήρηση νευρώνων που έκανε το 1875 χρησιμοποιώντας μιας δικής του επινόησης χρωστική.
Είναι τόσο όμορφα, που θα μπορούσαν να ανατυπωθούν, είτε για να κοσμήσουν έναν τοίχο του δωματίου μας, ή ως μοτίβο σε ένα Τ-shirt.
Παραθέτουμε λοιπόν δίπλα δίπλα, το σχέδιο του Golgi (είναι νευρώνες από οσφρητικό βολβό σκύλου) και μια φωτογραφία ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Δεν έχετε παρά να διαλέξετε ποιο σας αρέσει, και για ποια χρήση…


A’ όποιος από τους επισκέπτες της σελίδας επιθυμεί να μάθει κάτι περισσότερο για τη συμβολή του Golgi στη Νευροβιολογία μπορεί να διαβάσει το σχετικό άρθρο στο biology4u https://www.biology4u.gr/?p=2013

Tags: ,

Comments are closed.