Ελληνικό γραμματόσημο και Ελληνική Φύση

Filed in ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ by on 26 Ιανουαρίου 2016

Eπιθυμούσαμε από καιρό να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο ελληνικό γραμματόσημο, ειδικά μάλιστα σε αυτό που είχε ως θέμα του τη φύση του τόπου μας, την πανίδα και την χλωρίδα του. Το οφείλαμε αυτό το αφιέρωμα, καθώς μεταξύ των σειρών του το ελληνικό γραμματόσημο περιλαμβάνει πολλές με υψηλή αισθητική αξία.

Το οφείλαμε όμως κυρίως διότι η συλλογή γραμματοσήμων, συντρόφεψε ευχάριστα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια μας, παρέχοντας γνώσεις για τη γεωγραφία, την πολιτισμική, πολιτική και φυσική ιστορία του τόπου μας, και μάς άσκησε στην υπομονή, στην επιμέλεια, στην παρατηρητικότητα και στην καλαισθησία.

Φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα να εξοφλήσουμε την οφειλή αυτή διότι μας την υπενθύμισε μια λησμονημένη συλλογή γραμματοσήμων που ανασύραμε από κάποιο συρτάρι της βιβλιοθήκης μας.
Ανατρέχοντας λοιπόν στις διαφανείς χάρτινες λουρίδες του άλμπουμ, που τα παιδικά χέρια είχαν τοποθετήσει γραμματόσημα, πέσαμε πάνω σε μια σειρά που είχε κυκλοφορήσει το 1958 με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία της Φύσης που είχε διεξαχθεί στην Αθήνα.

Η σειρά που είχε επιμεληθεί ο χαράκτης Τάσσος, περιελάμβανε γραμματόσημα με θέμα τους τον Νάρκισσο, τη δάφνη και τον Απόλλωνα, το πεύκο και τον Πάνα, το ρόδο και την Αφροδίτη, καθώς και την Ίριδα την Κρητική, την τουλίπα της Βοιωτίας, τον κρόκο τον Αττικό και το Ελληνικό κυκλάμινο.

Φωτογραφήσαμε λοιπόν αυτά τα όμορφα γραμματόσημα και σας τα παρουσιάζουμε: Έχουν λαμπερά χρώματα και φως, κάτι που ήταν καινούργιο στην ελληνική χαρακτική γραμματοσήμων, και χαρούμενες λεπτές φόρμες που τα κατέστησαν στα αισθητικώς αξιολογότερα διεθνώς.
Σε άλλες ευκαιρίες υποσχόμαστε να σας παρουσιάσουμε και άλλα γραμματόσημα, αλλά και πίνακες με θέμα την ελληνική φύση.
Καλημέρα σας.

Tags:

Comments are closed.