Μια εμβληματική απεικόνιση του κυττάρου

Filed in ΠΡΟΣΩΠΑ by on 13 Ιανουαρίου 2016

Από καιρό επιθυμούσαμε να γράψουμε ένα αφιέρωμα για τον Will Burtin, έναν εκπληκτικό γραφίστα και κοινωνό της επιστήμης, του οποίου το όνομα -πιθανότατα όπως εσείς, αγνοούσαμε- η εντυπωσιακή φωτογραφία όμως ενός από τα δημιουργήματά του, μας ήταν οικεία, καθώς κοσμούσε τα αμερικανικά περιοδικά της δεκαετίας του 60 και του 70 που έπεφταν στα χέρια μας, αλλά και το βιβλίο Βιολογίας της Δέσμης, της δεκαετίας του 80.
Η δημιουργία στην οποία αναφερόμαστε ήταν ένα τρισδιάστατο μοντέλλο του κυττάρου, το οποίο ο Burtin κατασκεύασε το 1957 για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρείας Upjohn Company και τo παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 1958 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Το μοντέλλο λοιπόν αυτό, που θα το θυμηθείτε όταν δείτε τη φωτογραφία που επισυνάπτουμε, συνόψιζε ό,τι, τότε, ήταν γνωστό για τη δομή του κυττάρου και το παρουσίαζε σε μια γιγαντιαία εκδοχή, στην οποία μπορούσε να μπει κανείς μέσα, και να την περιηγηθεί.
Το μοντέλλο που είχε διάμετρο και ύψος, μεγαλύτερα από 7 και 3,5 μέτρα, αναπαριστούσε ένα ανθρώπινο αιμοσφαίριο, ένα εκατομμύριο φορές μεγεθυμένο, είχε κατασκευαστεί από πλαστικούς σωλήνες, συρμάτινα νήματα και φωτιζόταν από εντυπωσιακά χρωματιστά φώτα.
Η επιτυχία του από την πρώτη παρουσίασή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να χρειαστεί να κατασκευαστεί μια δεύτερη, και μικρότερη εκδοχή του, που θα ήταν δυνατή η μεταφορά της σε διαφορετικές εκθέσεις.
Έτσι ξεκίνησε μια περιοδεία που έφερε το μικρότερο μοντέλλο, αρχικά στο φουαγέ του Γενικού Νοσοκομείου του Λος Άντζελες το 1959, ύστερα στην Disneyland και μετά στην Ακαδημία Επιστημών του Σαν Φραντζίσκο. Αυτό το δεύτερο μοντέλλο γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από τον προκάτοχό του, ώστε να γίνει μέρος σχολικών εγχειριδίων, περιοδικών και επιστημονικών ταινιών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 60 και του 70 και να αποτελέσει την εμβληματική εικόνα για το κύτταρο και τις λειτουργίες του.
Ο Burtin εμφορείτο από την ιδέα ότι ο σκοπός του γραφίστα στον αιώνα της επιστήμης είναι να κατασκευάζει δημιουργίες που καθιστούν προσιτές στον θεατή δύσκολες επιστημονικές έννοιες και φαινόμενα.

Tags:

Comments are closed.