Μια ιστορική επέτειος και ένα “ασεβές” ερώτημα

Filed in ΙΔΕΕΣ by on 11 Φεβρουαρίου 2016

Η χειρόγραφη επιστολή του Mendel

Μια επέτειος ενός σημαντικού γεγονότος, αλλά και ένα βέβηλο ερώτημα με αφορμή το γεγονός αυτό. Ας αρχίσουμε από την επέτειο.
Την 8η Φεβρουαρίου του 1865 ο 42χρονος Gregor Mendel, μετά από χρόνια έρευνας, ανέγνωσε στην Εταιρεία Φυσικής Ιστορίας του Brno την εργασία του, η οποία έφερε τον τίτλο: Πειράματα στον Υβριδισμό Φυτών.
Η εργασία δημοσιεύθηκε τον επόμενο χρόνο στο περιοδικό της εταιρείας και ο μεθοδικός μοναχός απέστειλε 40 αντίγραφα της σε επιστημονικές προσωπικότητες της εποχής της, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν οι von Marilaun, Kerner, Beijerinck, Boveri, Schleiden, και ο επιφανής βοτανολόγος Karl Wilhelm von Nageli, ενώ δεν είναι επιβεβαιωμένο -αν και πιθανολογείται- ότι ανάμεσα στους παραλήπτες συμπεριλαμβανόταν ο Κάρολος Δαρβίνος.
Είναι όμως βέβαιο πως η εργασία του αγνοήθηκε από όλους, αλλά και από τον Δαρβίνο, ο οποίος ακόμη και αν δεν την έλαβε, είχε την ευκαιρία να τη μελετήσει τουλάχιστον δύο φορές: Το 1870 και το 1881 όταν περιήλθαν στην κατοχή του δύο βιβλία (αντιστοίχως, του καθηγητή βοτανικής Hermann Hoffman και του βοτανολόγου Wilhelm Focke) στα οποία γινόταν αναφορά στην εργασία του Mendel, αλλά την αγνόησε. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι: στο πρώτο, δεν άφησε-όπως συνήθιζε- καμία χειρόγραφη σημείωση στις σελίδες που αναφέρονταν στον Mendel, ενώ στο δεύτερο, διότι έμειναν άκοπες οι σχετικές σελίδες…
Η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή. Οι “νόμοι” του Mendel ανακαλύφθηκαν εκ νέου -35 χρόνια μετά τη δημοσίευσή τους και 16 χρόνια μετά το θάνατο του ευφυούς μοναχού-ταυτόχρονα και ανεξάρτητα, από τους Carl Correns, Hugo De Vries και Erich Von Tschermak-Seysenegg, για να ανοίξει το συναρπαστικό κεφάλαιο της Γενετικής στην ιστορία της επιστήμης.
Η σειρά τώρα του βέβηλου ερωτήματος. Αν τα πράγματα έχουν εξελίχθηκαν έτσι, δηλαδή πράγματι, η εργασία του Μendel αγνοήθηκε παντελώς από την επιστημονική κοινότητα της εποχής του, και αν όντως οι 3 ερευνητές την επανανεκάλυψαν, “από μόνοι τους”, χωρίς δηλαδή πρότερη γνώση της ύπαρξής της, τότε η ιστορία της Γενετικής δεν εξελίχθηκε ερήμην αυτού που θεωρείται ως ο ιδρυτής της;

Tags: , ,

Comments are closed.