Ένα πραγματικό περιστατικό ανάμεσα στον T.H. Morgan και τον Α. Einstein

Filed in ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΑ by on 14 Μαρτίου 2016

Με αφορμή την επέτειο της γεννήσεως του Albert Einstein που τιμούμε σήμερα, δράττουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε ένα περιστατικό στο οποίο δράστες ήταν ο μεγάλος φυσικός και ο δικός μας, ο επιστήμονας που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Γενετικής, ο Τ.Η. Μorgan.

To περιστατικό, που διεξήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 30 είναι ελεγμένο βιβλιογραφικά και προς τούτο παραθέτουμε τις σχετικές πηγές από τις οποίες το αντλήσαμε.
Όταν λοιπόν ο A. Einstein επισκέφθηκε το Caltech, στο επιστημονικό προσωπικό του οποίου προσφάτως είχε ενταχθεί ο Τ.Η. Μorgan, ρώτησε τον γενετιστή: “Τι διάολο κάνεις σε ένα μέρος σαν αυτό;” και του ζήτησε να τον ενημερώσει για το ερευνητικό πρόγραμμά του.
Ο Μorgan του αποκρίθηκε λέγοντάς του, “Το μέλλον της Βιολογίας στηρίζεται στην εφαρμογή των μεθόδων της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικών. Σκοπεύω να φέρω στη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία“.
Ο Einstein κούνησε το κεφάλι και του απήντησε:
Όχι το κόλπο αυτό δεν θα δουλέψει. Κανένα κόλπο δεν δουλεύει δύο φορές. Πώς στο καλό να εξηγήσεις με όρους Φυσικής και Χημείας ένα τόσο σημαντικό βιολογικό φαινόμενο, όπως η πρώτη αγάπη;

Η απάντησή του Einstein περιλαμβάνεται μεταξύ των διάσημων αφορισμών του, και ομολογούμε πως μας χαροποιεί ιδιαιτέρως …
Καλημέρα σας και καλή Σαρακοστή!
Kαι οι πηγές μας για το περιστατικό: http://goo.gl/afXUga, https://goo.gl/nsH4rL

Tags: ,

Comments are closed.