Τα ηλεκτροφόρα χέλια και ένας λησμονημένος Γερμανός εξερευνητής

Filed in ΠΡΟΣΩΠΑ by on 20 Μαρτίου 2016

Σήμερα θα σας διηγηθούμε ένα περιστατικό από τη ζωή ενός σημαντικού πολυμαθούς Γερμανού εξερευνητή, ο οποίος μάλλον έχει ξεχαστεί, παρά το ότι στην εποχή του αναγνωριζόταν ως ένας από τους διασημότερους ανθρώπους, και παρά το ότι η συμβολή του στην οικολογία, στη βιογεωγραφία, στη μετεωρολογία και τη γεωφυσική είναι αναμφισβήτητη.

Ο εξερευνητής ονομαζόταν Alexander von Humboldt και σαν σήμερα την 19η Μαρτίου του 1800, καθ΄ οδόν προς τον Ορινόκο, ανεκάλυψε στο Calaboso, μια περιοχή που ανήκει στη Βενεζουέλα, βάλτους που έβριθαν από ηλεκτροφόρα “χέλια”.

Το ταξίδι του στη Νότιο Αμερική -που απέφερε δεκάδες σημειωματάρια με μετεωρολογικές, γεωγραφικές, γεωλογικές παρατηρήσεις, αλλά και 60.000! περίπου δείγματα φυτών- το είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν, παρακινούμενος από την ιδέα του ότι η επιστήμη δεν πρέπει κυρίως να αναζητεί καθολικούς νόμους “αλλά να βιώνεται μέσα από το συναίσθημα“.

Συναντώντας λοιπόν ο ήρωας μας τα ηλεκτροφόρα “χέλια” θέλησε να τα μελετήσει και για το σκοπό αυτό, οδήγησε με τη βοήθεια ντόπιων 30 άγρια άλογα σε έναν βάλτο ώστε με την αναταραχή που θα προκαλούσαν, να έκαναν τα ηλεκτροφόρα “χέλια”, να “ξετρυπώσουν” από τη λάσπη του βάλτου.
Το αποτέλεσμα ήταν η συλλογή μερικών δειγμάτων που ο Humboldt και ο βοηθός του, Bonpland μελέτησαν, υποβάλοντας τον εαυτό τους σε επώδυνες και δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή τους, ηλεκτρικές εκκενώσεις, αλλά και ο θάνατος δύο αλόγων.
Την εμπειρία του αυτή περιέγραψε 8 χρόνια αργότερα σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε με τίτλο: Observation on the Electric Eel of the New World.

Η δημοσίευση αυτή ήταν ένα μικρό μέρος από το συγγραφικό έργο του, το οποίο περιελάμβανε την έκδοση ενός πεντάτομου έργου που έφερε τον τίτλο “Κόσμος“. Στο έργο αυτό, που δημοσιεύθηκε τμηματικά από το 1845 ως το 1862, ο επιστήμονας εξερευνητής εξέθεσε πρωτοποριακές για την εποχή του απόψεις, όπως λ.χ. ότι η Γη, αποτελεί έναν ενιαίο οργανισμό, ότι η καταστροφή των δασών από την αστικοποίηση διαταράσσει τον κύκλο του νερού και εγκυμονεί κινδύνους για το κλίμα κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο αυτό, έδωσε ισχυρή ώθηση στην επιστημονική έρευνα της εποχής του και επηρέασε πολλούς νεαρούς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου και του νεαρού Κάρολου Δαρβίνου, που είχε χαρακτηρίσει τον Humboldt ως “τον σπουδαιότερο επιστήμονα εξερευνητή που έζησε ποτέ“.

*Τα ηλεκτροφόρα “χέλια”, στην πραγματικότητα είναι τελεόστεοι που ανήκουν στην τάξη των Gymnotiformes.

Tags: ,

Comments are closed.