Η ιστορία, της οπτογραφίας, μιας αμφιλεγόμενης ιατροδικαστικής μεθόδου

Filed in ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΑ by on 28 Μαρτίου 2016

Σήμερα θα σας αφηγηθούμε μια περίεργη και αμφιλεγόμενη ιστορία, ήρωας της οποίας είναι ένας σημαντικός φυσιολόγος που γεννήθηκε πριν ακριβώς 179 χρόνια.
Ο ήρωάς μας ονομαζόταν Wilhelm Friedrich Kühne και γεννήθηκε την 28η Μαρτίου του 1837. Ο Kühne, που ήταν ο επιστήμονας ο οποίος επενόησε τον όρο ένζυμο για τους βιολογικούς καταλύτες και απεμόνωσε από το παγκρεατικό υγρό και ονοματοδότησε τη θρυψίνη, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη της φυσιολογίας της όρασης.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης εκτέλεσε το 1878 ένα επιστημονικό πείραμα που εκτός από την αποσαφήνιση των μεταβολών που υφίσταται η ροδοψίνη-η φωτοευαίσθητη ουσία των ραβδίων του αμφιβληστροειδούς-κατά την έκθεσή της στο φως, στάθηκε αιτία για τη δημιουργία μιας τεχνικής, η οποία καλλιέργησε πολλές προσδοκίες στην … ιατροδικαστική έρευνα.

Τι έκανε o Kühne;

Γνωρίζοντας από προγενέστερες μελέτες την ύπαρξη της χρωστικής στον αμφιβληστροειδή των ματιών, είχε την έμπνευση, να σκεπάσει το κεφάλι ενός κουνελιού με ένα πανί, ώστε να αυξηθεί η συγκέντρωσή της χρωστικής, και στη συνέχεια να στρέψει το κεφάλι του ζώου προς ένα παράθυρο.
Στη συνέχεια αποκεφάλισε το ζώο, απέσπασε τον αμφιβληστροειδή του και μετά την στερέωσή του σε στυπτηρία, έλαβε ως είδωλο το διάγραμμα του παραθύρου, την τελευταία δηλαδή εικόνα που είχε δει το ζώο πριν πεθάνει.
Το είδωλο που παρέλαβε το ονόμασε οπτόγραμμα και τη συγκεκριμένη τεχνική λήψης του, την ονόμασε οπτογραφία.
Αυτή λοιπόν η τεχνική, με την οποία ανακτάται ένα είδωλο που έχει αποτυπωθεί, στις δίκην φιλμ, φωτοευαίσθητες χρωστικές του αμφιβληστροειδούς, ενέπνευσε σημαντικούς μυθιστοριογράφους, ώστε να την συμπεριλάβουν στις ιστορίες τους (Rudyard Kipling αλλά και Ιούλιος Βερν), γέννησε όμως πολλές προσδοκίες για την αξιοποίησή της στην ιατροδικαστική και την εγκληματολογία.

Αν πράγματι ό,τι έχει δει ένας άνθρωπος πριν πεθάνει αποτυπώνεται στον αμφιβληστροειδή του, τότε θα είναι δυνατή η εξιχνίαση εγκλημάτων, καθώς ο δολοφόνος θα αποκαλύπτεται, με τη λήψη του οπτογράμματος, από τα μάτια του θύματός του.

To ιστορικό οπτόγραμμα του Kühne από τον αμφιβληστροειδή του κουνελιού

Η τεχνική αξιοποιήθηκε κατά το παρελθόν, πρώτα μάλιστα από τον ίδιο τον Kühne, που είχε την ευκαιρία να την εφαρμόσει το 1880 στον αμφιβληστροειδή ενός δολοφόνου, του Erhard Gustav Reif, μετά τον αποκεφαλισμό του στην γκιλοτίνα.

Τα αποτελέσματα όμως του πειράματος, όπως και άλλων που επακολούθησαν ήταν ασαφή, ωστόσο το ενδιαφέρον για τη μέθοδο δεν κόπασε, με αποτέλεσμα, ακόμη και το 1975, η Αστυνομία της Χαϊδελβέργης να παραγγείλει σε έναν δικό μας, τον Ευάγγελο Αλεξανδρίδη φυσιολόγο του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, μια επαναξιολόγηση των πειραμάτων του Kühne, για να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνικής της οπτογραφίας.
Ο Αλεξανδρίδης χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό παρέλαβε εικόνες υψηλής αντίθεσης, από τον αμφιβληστροειδή κουνελιών, αξιολόγησε όμως οριστικά τη τεχνική ως απρόσφορο μέσο για την παροχή τεκμηρίων στην εγκληματολογία…
Ο Kühne απεβίωσε την 10η Ιουνίου του 1900.

Tags: , ,

Comments are closed.