Ένα μεγάλο επίτευγμα, μια ανοιξιάτικη βραδιά στην Καλιφόρνια.

Filed in ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΑ by on 1 Απριλίου 2016

Σαν σήμερα την 1η Απριλίου του 1983, ένας επιστήμονας έπαιρνε τον δρόμο για το εξοχικό που διατηρούσε, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της βιοτεχνολογικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν.
Η διάθεσή του δεν ήταν καλή. Είχε περάσει ακόμη μια πληκτική εβδομάδα απασχολούμενος με την σύνθεση μικρών θραυσμάτων DNA που οι ερευνητές των ινστιτούτων παρήγγελναν στην εταιρεία του, αντί να ασχολείται με κάτι που ταίριαζε περισσότερο στην ανήσυχη και δημιουργική ιδιοσυγκρασία του.

Επιθυμούσε να μοιραστεί τις σκέψεις του με την κοπέλα του, που κοιμόταν ήσυχα στο διπλανό κάθισμα. Μη θέλοντας όμως να την ξυπνήσει, άρχισε να απασχολεί το μυαλό του με τη βελτίωση μιας μεθόδου ανίχνευσης μικρών αλληλουχιών νουκλεοτιδίων στα δείγματα DNA που παρήγαγε η εταιρεία. Τότε ξαφνικά του ήρθε η ιδέα, πως τα τμήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να “πατήσει” πάνω τους, η αντιγραφή ολόκληρου του μορίου.
Σταμάτησε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και, μέσα στην γλυκεία Καλλιφορνέζικη νύχτα που τον περιέβαλλε, άρχισε να σχεδιάζει σε ένα σημειωματάριο, την τεχνική που είχε συλλάβει.
Όταν τέλειωσε, είχε πια στα χέρια του, μια τεχνική που γρήγορα συνειδητοποίησε πως “θα διαδιδόταν σε όλα τα εργαστήρια βιολογίας σε όλο τον κόσμο”.

H τεχνική αυτή ήταν η PCR (Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης) και ο εμπνευστής της, ο ευρηματικός αλλά και ιδιόρρυθμος επιστήμονας Kary Mullis, 10 χρόνια αργότερα θα βραβευόταν με βραβείο Nobel για την επινόησή της.
Στην τεχνική αυτή ο Mullis αξιοποιώντας μια ανθεκτική στη θερμότητα DNA πολυμεράση-που ο Thomas Brock, ένας οικολόγος ερευνητής είχε αποσπάσει, 20 περίπου χρόνια πριν από βακτήρια που διαβιούν στις θερμοπηγές- προσέφερε στην ανθρωπότητα μια επαναστατική τεχνική η οποία καθιστά δυνατό τον εντοπισμό και την παραγωγή εντός ολίγων ωρών, δισεκατομμυρίων αντιγράφων, ενός συγκεκριμένου τμήματος του DNA.

Η τεχνική αυτή, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Mullis, διαδόθηκε γρήγορα -γρηγορότερα, από οποιαδήποτε άλλη!-στα εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας, αποτελώντας ένα πανίσχυρο εργαλείο για την αλληλουχοποίηση του DNA, τη διάγνωση ιικών και βακτηριακών μολύνσεων και γενετικών νοσημάτων, την ταυτοποίηση ατόμων στην εγκληματολογική έρευνα, τη μελέτη της δομής των γονιδίων, την αποσαφήνιση φυλογενετικών σχέσεων μεταξύ οργανισμών, την ιχνηλάτηση προϊόντων που προέρχονται από την παράνομη θήρευση προστατευομένων ειδών, τη διερεύνηση της πατρότητας και πολλές πολλές άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς της στην επιτάχυνση των εργασιών που οδήγησαν στην ολοκλήρωση του Προγράμματος Αλληλουχοποίησης του Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

Ο ευφυής επιστήμων δεν κέρδισε πολλά από την εμπορική διάθεση του συγκλονιστικού επιτεύγματος του, καθώς τα δικαιώματα διάθεσής του ανήκαν στην εταιρεία για την οποία εργαζόταν. Κέρδισε όμως μεγάλη επιστημονική αναγνώριση που επισφραγίστηκε με την απονομή του βραβείου Nobel.
Αυτής λοιπόν της αναγνώρισης ίσως ο Mullis δεν έκανε χρηστή χρήση. Απήλαυσε τη δημοσιότητα και την επιτυχία του ζώντας έναν θορυβώδη βίο, που εκτός από τις διασκεδάσεις, περιελάμβανε και μερικές αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριξε την Αστρολογία, αμφισβήτησε την κλιματική αλλαγή και την πρόκληση του AIDS από τον ιό HIV.

Tags: ,

Comments are closed.