Οdile Crick: Μια σημαντική δευτεραγωνίστρια στο κυνηγητό για τη δομή της δίκλωνης έλικας.

Filed in ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΑ by on 2 Απριλίου 2016

Την 2α Απριλίου του 1953 οι Watson και Crick υπέβαλαν στο περιοδικό Nature, ένα δακτυλόγραφο που έμελε να αποτελέσει τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως της Μοριακής Βιολογίας.
Ήταν η εργασία τους με την προτεινόμενη δομή του DNA, την οποία το περιοδικό ενέκρινε και δημοσίευσε ταχύτατα, 23 ημέρες μετά.

Στο άρθρο δεν θα παρουσιάσουμε το επίτευγμα, τη δημοσίευσή του και την επίδραση που ήσκησε στην επιστήμη της ζωής. Θα παρουσιάσουμε μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας, η οποία αφορά στο εμβληματικό σχέδιο της δίκλωνης έλικας και στη δακτυλογράφηση της εργασίας.

Το σχέδιο λοιπόν, που έχει χαρακτηριστεί ως το διασημότερο επιστημονικό σχέδιο του 20ου αιώνα, το φιλοτέχνησε η σύζυγος του F. Crick η καλλιτέχνης Odile Crick.
H Odile γνώρισε τον Crick το 1945, στο Βρετανικό Ναυαρχείο στο οποίο εκείνη εργαζόταν στο τμήμα αποκρυπτογράφησης και αυτός μετείχε σε μια ομάδα επιστημόνων που σχεδίαζε μαγνητικές και ακουστικές νάρκες.


Η Odile είχε ενταχθεί στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ως οδηγός φορτηγού. Η καλή όμως γνώση των Γερμανικών που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών της στις Καλές Τέχνες στη Βιέννη, οι οποίες διεκόπησαν μετά την εισβολή των Ναζί στην Αυστρία, στάθηκε αιτία να μετατεθεί στο τμήμα στο οποίο γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της.
To ζευγάρι παντρεύτηκε το 1949 και όπως Crick είχε πει, στη διάρκεια του έγγαμου βίου τους, ήταν τόσο συχνό να επιστρέφει σπίτι και να της διηγείται περιστατικά από το εργαστήριο και να τις αναφέρει τις σκέψεις του, ώστε εκείνη να ακούει χωρίς πολλές φορές να δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Τις ημέρες όμως που ο Crick και ο Watson συνέγραφαν το δακτυλόγραφο της εργασίας τους, η Odile κατάλαβε πολύ καλά το αίτημα που της είχαν υποβάλει οι δύο επιστήμονες.
Καθώς και οι δύο (όπως εξομολογήθηκε ο Watson σε μια συνέντευξή του) δεν μπορούσαν να σύρουν μια σωστή γραμμή και το έγγραφο έπρεπε να συνοδεύεται από ένα σχέδιο για την προτεινόμενη δομή του DNA, ζήτησαν από την Odile να το σχεδιάσει.

Η Odile ανταποκρίθηκε με ένα λιτό και κατατοπιστικό σχέδιο, το οποίο παρά το ότι δεν δείχνει τις θέσεις των διαφόρων ατόμων, έχει αποτελέσει τη βάση για όλες τις πληρέστερες τροποποιήσεις που επακολούθησαν και έχει ανατυπωθεί εκατομμύρια φορές σε άρθρα, βιβλία και εγκυκλοπαίδειες.

Η Odile, όπως είχε δηλώσει ο Michael Crick, γιος του Crick, από τον προηγούμενο γάμο του, ποτέ δεν ήθελε να κάνει… ντόρο για τη συμβολή της στην επιτυχία των δύο επιστημόνων. Το ίδιο, και ακόμη περισσότερο, συνέβη με την αδελφή του Watson, Betty στην οποία οι δύο νομπελίστες ανέθεσαν τη δακτυλογράφηση της εργασίας τους.

Tags: , ,

Comments are closed.