Παραλλαγές στο ίδιο θέμα

Filed in ΠΡΟΣΩΠΑ by on 2 Μαΐου 2016

ζωή μπορεί να εντυπωσιάζει με την ποικιλομορφία της, και την αστείρευτη ικανότητά της να πειραματίζεται, και να δημιουργεί, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της, νέες μορφές και νέες λειτουργίες.
Όμως πίσω, από την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία των εμβίων όντων, κρύβεται ένας μικρός αριθμός βασικών προτύπων με τα οποία η ζωή οργανώνει τις δομές της.
Όλα τα ψάρια έχουν υδροδυναμικό σχήμα, όλα τα πουλιά αεροδυναμικό και όλα τα κελύφη οργανώνουν τις σπείρες τους, σύμφωνα με την ακολουθία Fibonacci.

Aυτό το κοινό χαρακτηριστικό της μορφής των οργανισμών, να αποτελούν δηλαδή παραλλαγές ενός μικρού αριθμού θεμάτων, τράβηξε την προσοχή του Σκώττου ζωολόγου D’Arcy Wentworth Thompson.   Ο Thompson που πίστευε πως  “η μορφή ενός εμβίου όντος, στην πραγματικότητα είναι ένα διάγραμμα των δυνάμεων που ασκούνται πάνω του” θεωρούσε πως δεν αρκεί να μελετά κανείς την επιφανειακή μορφή με την οποία γίνεται αντιληπτό ένα έμβιο όν, αλλά και τις δυνάμεις και τους μαθηματικούς κανόνες που την έχουν διαμορφώσει, εξέδωσε το 1917 (και επανεξέδωσε το 1942) το κλασικό έργο: “Επί της Ανάπτυξης και της Μορφής” .

thompson_zpsiuearm5u

Στο έργο αυτό εξέτασε ένα πλήθος θεμάτων, όπως τη σχέση της επιφάνειας προς τον όγκο των κυττάρων και των οργανισμών, τις γεωμετρικές αρχές και τους φυσικούς νόμους που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα οργανώνονται σε ιστούς, το μαθηματικό πρότυπο με το οποίο τα φύλλα εκφύονται από τον βλαστό (φυλλοταξία), τα κέρατα συστρέφονται ώστε να σχηματίσουν έλικα και πολλά άλλα.

Με το βιβλίο του ο Thompson συνέβαλε στην εισαγωγή των Μαθηματικών και της Φυσικής στη μελέτη των εμβίων όντων και επίσης στην απόρριψη των μυστικιστικών βιταλιστικών ιδεών.

Ωστόσο, από τη μελέτη του Τhompson, στην οποία δέσποζαν η στατική φυσική και η γεωμετρία, απουσίαζε η Θερμοδυναμική και το ερμηνευτικό πλαίσιο που παρέχει για την κατανόηση των δομών, η δράση των ορμονών κ.ά.
Η μεγαλύτερη όμως απούσα, που όχι μόνο διέφυγε της προσοχής του Thompson, αλλά είχε εκφράσει και τη δυσπιστία του για τη δυνατότητά της να εξηγήσει τη μορφολογία των οργανισμών, ήταν η Εξέλιξη και ειδικά η Φυσική Επιλογή.

Αλλά ο Thompson δεν ήταν ο μόνος απ’ όσους υιοθέτησαν την φυσικαλιστική προσέγγιση στη μελέτη των εμβίων όντων, που διέπραξε την παράλειψη αυτή… Δεν βρίσκετε;

Tags: ,

Comments are closed.