Στιγμιότυπα από ένα ιστορικό συνέδριο Γενετικής

Eίναι φορές που η άσκοπη αναζήτηση στο διαδίκτυο σε ανταμείβει, σε απενοχοποιεί από τον χρόνο που ξόδεψες μπροστά στην οθόνη και σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενος που συμβαίνει να είσαι ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, όπου τα διαμάντια της γνώσης και της πληροφορίας, περιμένουν υπομονετικά να τα ανακαλύψεις, έστω και μέσα από τόνους παντελώς άχρηστης ψηφιακής σαββούρας.

Μεγάλος πρόλογος έτσι; Απηχεί όμως τα συναισθήματα που νιώσαμε όταν πέσαμε πάνω σε ένα εκπληκτικό βίντεο που περιέχει πλάνα από το 8ο Διεθνές Συνέδριο Γενετικής που έγινε, από την 7η ως την 14η Ιουλίου του 1948 στην Στοκχόλμη.

Τι το σπουδαίο είχε το συνέδριο αυτό;

Ήταν λοιπόν το πρώτο συνέδριο Γενετικής που έγινε μετά το τέλος του πολέμου στο οποίο οι σύνεδροι εόρτασαν τη μεγάλη νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, και την επανέναρξη των διεθνών επιστημονικών ανταλλαγών που είχαν ανασταλεί στα χρόνια που διαρκούσε ο πόλεμος.
Ήταν επίσης ένα αποφασιστικό συνέδριο για την εδραίωση του κλάδου της Γενετικής, ως κεντρικού κλάδου της Βιολογίας και ένα συνέδριο καταδίκης του Λυσενκοϊσμού, που εκείνα τα χρόνια έπαιρνε κεφάλι στη Σοβιετική Ένωση, εδραιώνοντας μια παντελώς αβάσιμη θεωρία, και διώκοντας δεκάδες σοβιετικούς επιστήμονες που του είχαν ασκήσει κριτική.

Ήταν επίσης ένα συνέδριο στο οποίο μετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της Γενετικής και της Εξελικτικής Βιολογίας, που μόνο η παράθεση των ονομάτων τους, μας θυμίζει επιστημονικά επιτεύγματα που απετέλεσαν ορόσημα για την ανάπτυξη της βιολογίας: Erich von Tschermak, Ronald Fisher, J.B.S. Haldane, G. Ledyard Stebbins, Boris Ephrussi, Ronald Fisher, αλλά και H.J. Muller, και Theodosius Dobzhansky, ήταν όλοι τους εκεί!


Παρακολουθήστε λοιπόν την 24λεπτη ερασιτεχνική ταινία που γύρισε ο Nils Nybom, ένας νεαρός σύνεδρος, απαθανατίζοντας πλάνα του συνεδρίου και αν βιάζεστε να δείτε το απόσπασμα στο οποίο εμφανίζεται καθένας από τους σημαντικούς συνέδρους που αναφέραμε, συμβουλευτείτε τον χρονολογικό πίνακα που παραθέτουμε:

1. 03:30: Th. Dobzhansky
2. 06:15: Ronald A. Fisher
3. 06:50: Erich von Tschermak
4. 07:00: Ronald Fisher
5. 10:30: G. Ledyard Stebbins
6. 12:48: Erich von Tschermak
7. 14:05: H.J. Muller
8. 18:25: Boris Ephrussi
9. 21:55: Th. Dobzhansky
10. 23:20: J.B.S. Haldane
11. 23:45: Τh. Dobzhansky and J.B.S. Haldane

Αν μάλιστα επιθυμείτε να αντλήσετε πρόσθετες πληροφορίες για το συνέδριο και τη σημασία του, μπορείτε να ανατρέξετε σε σχετικό άρθρο του περιοδικού Genetics (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907196/)

 

Comments are closed.