Η θλιβερή και η εορταστική ιστορία της πίτυος

Filed in ΙΔΕΕΣ by on 25 Δεκεμβρίου 2015

Οι αρχαίοι κάτοικοι αυτού του τόπου το ονόμαζαν πίτυν, ονομασία που έδιναν και στο πεύκο. Την αρχαία ονομασία της την οφείλει στην άτυχη νύμφη Πίτυν η οποία ενδίδοντας στον Πάνα και αρνούμενη τον έρωτα του θεού του βορείου ανέμου Βορέα προκάλεσε την οργή του τελευταίου, ώστε να προσπαθήσει να την γκρεμίσει από έναν βράχο.

Εκεί μισοπεθαμένη τη βρήκε ο Πάνας που την λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε στο ιερό του δένδρο. Έκτοτε, κάθε φορά που φυσά βοριάς, η πίτυς κλαίει και τα δάκρυά της τρέχουν με τη μορφή του ρετσινιού που ρέει από τους κώνους της.

Όμως και στο μέλλον η τύχη της πίτυος, του γνωστού μας ελάτου, δεν ήταν ασυννέφιαστη.
Ως δένδρο των Χριστουγέννων της απαγγέλθηκε η αβάσιμη, αλλά ιοβόλος (και δημοφιλής) κατηγορία πως ήταν δυτική και ξενόφερτη.

Και αυτή τη φορά όμως δεν έμεινε μόνη.

Την υπερασπίστηκε πειστικά ο λαογράφος καθηγητής Δημήτρης Λουκάτος που επεσήμανε ότι το έλατο “με την εορταστική ετοιμασία του και τη φαντασμαγορία του είναι ένα ψυχαγώγημα υγείας για τα παιδιά”, αλλά και ένας “δικός” μας.
Ήταν ο μακαρίτης καθηγητής Νίκος Μάργαρης, που είχε τονίσει την προσφορά του καλλίγραμμου δένδρου στην συγκράτηση του εδάφους, και των ορεινών πληθυσμών της Ελλάδας που την καλλιεργούν για την περίοδο των Χριστουγέννων.*

Χρόνια σας πολλά λοιπόν!

*Oι πληροφορίες, και το απόσπασμα από τα λόγια του Δ. Λουκάτου έχουν αντληθεί από τη “Λαογραφική Οικολογία” του Ν. Μάργαρη (Αθήνα 1991, εκδόσεις Φιλιππότη)

Comments are closed.