Το άτυχο γαϊδουράκι στο νησί του Αιγαίου

Filed in ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ by on 24 Ιανουαρίου 2016

Τις προάλλες, ένας συνάδελφος μάς θύμισε ένα περιστατικό που είχαμε ζήσει χρόνια πριν, ως νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, σε ένα νησάκι του Αιγαίου. Στο νησάκι, που βρίσκεται πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια, έδρευε ένας λόχος πεζικού, που η μεγαλύτερη δύναμη του ήταν διασκορπισμένη σε διάσπαρτα φυλάκια στο νησί.

Κάποιου λοιπόν Αιγινίτη φαντάρου ο πατέρας θέλησε να χαρίσει ένα γαϊδουράκι στον λόχο, για να διευκολύνει τη μεταφορά φαγητού και άλλων εφοδίων από το κτίριο της διοίκησης στα φυλάκια. Έτσι το γαϊδουράκι, αφού διήνυσε τον Σαρωνικό και το Αιγαίο, έφτασε μιαν ανοιξιάτικη μέρα του 87, στο ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού, πάνω σε ένα φορτηγό.

Θυμόμαστε λοιπόν την κωμική σκηνή με τις προσπάθειες των άπειρων, μάλλον, από ζώα φαντάρων, να κατεβάσουν το γαϊδουράκι από το ψηλό φορτηγό και την πεισματική αντίστασή του σ΄αυτές.
Η συνέχεια όμως του περιστατικού δεν ήταν κωμική. Με τη συνδρομή μερικών ντόπιων που παρακολουθούσαν την σκηνή, οι φαντάροι κατάφεραν να τραβήξουν από το χαλινάρι το γαϊδουράκι, που προσγειώθηκε όμως άτσαλα στο πλακόστρωτο της προκυμαίας. Το άτυχο ζώο έσπασε το πόδι του και το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής του, έληξε με έναν πυροβολισμό, που το απάλλαξε από το δριμύ πόνο που ήδη το βασάνιζε…

Η ανάμνηση λοιπόν, αυτής της θλιβερής ιστορίας μάς γέννησε την ιδέα να δημοσιεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ποιήματα, τραγούδια ή μικρά διηγήματα που αφορούν στα ζώα και τα φυτά της πατρίδας μας.
Αποτίοντας λοιπόν φόρο τιμής στο δύστυχο ζώο ξεκινούμε με ένα ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις στο έργο του “Τραγούδια της Αμαρτίας”. Ερμηνεία: Ανδρέας Καρακότας. Στο πιάνο η Ντόρα Μπακοπούλου.

Comments are closed.