Jane Morris Goodall

Filed in ΠΡΟΣΩΠΑ by on 3 Απριλίου 2017

Tην 3η Απριλίου του 1934 γεννήθηκε η Jane Morris Goodall, η επιστήμονας με την πλέον μακροχρόνια μελέτη στην συμπεριφορά ενός πρωτεύοντος (χιμπαντζή), πλην του ανθρώπου και μια εμβληματική ακτιβίστρια με μεγάλο περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό έργο.

Louis Leakey

Η Goodall όταν έφθανε την 14η Ιουλίου του 1960 στις όχθες της λίμνης Ταγκανίκα, με σκοπό τη μελέτη της συμπεριφοράς των χιμπαντζήδων, δεν είχε πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν είχε χρηματοδότηση και τα μόνο εφόδιά της ήταν, το αστείρευτο πάθος της για τα συγγενικά μας πρωτεύοντα, το σημειωματάριό της και τα κιάλια της, μαζί με την ενθάρρυνση του επιφανούς παλαιοανθρωπολόγου Louis Leakey, τον οποίο είχε γνωρίσει 3 χρόνια πρωτύτερα σε μια επίσκεψή της στην Κένυα. Και οι γνώσεις της όμως για την συμπεριφορά των χιμπαντζήδων, ήταν ελάχιστη, για τη μελέτη της οποίας ο Leakey ότι μπορούσε να αποκαλύψει χρήσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη των πρωτευόντων συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Οι πρώτες μάλιστα απόπειρες να τους μελετήσει ήταν αποτυχημένες, καθώς τα ζώα τρέπονταν σε φυγή, όταν την αντιλαμβάνονταν. Τότε σκέφτηκε να δοκιμάσει μια ηπιότερη μέθοδο προσέγγισης: Πήγαινε καθημερινά την ίδια ώρα σε ένα ύψωμα κρατώντας μπανάνες. Σύντομα οι χιμπαντζήδες δέχτηκαν την παρουσία της, της επέτρεπαν να τους πλησιάζει ακόμη και σε απόσταση 10 μέτρων και μετά από δύο χρόνια, έσπευδαν οι ίδιοι να την συναντήσουν συμμετέχοντας σε κάτι που η ίδια είχε ονομάσει “club της μπανάνας”. Αυτές οι καθημερινές συναντήσεις με τα ζώα της επέτρεψαν να αποκτήσει την εμπιστοσύνη τους, ώστε να κατανοήσει καλύτερα την καθημερινή συμπεριφορά τους.
H Goodall μετά από 2 πρώτα χρόνια της παραμονής της στην Ταγκανίκα, εκτός από ένα πλήθος εντελώς νέων παρατηρήσεων για την συμπεριφορά των χιμπαντζήδων, είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη συνέχιση της εργασίας της και επίσης την πρόταση να εκπονήσει τη διατριβή της, στην Ηθολογία, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, παρά το ότι δεν ήταν κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου.

Η εργασία της Goodall έφερε στο φως συμπεριφορές των χιμπαντζήδων που πριν από αυτήν είχαν περάσει απαρατήρητες.
Οι χιμπαντζήδες διαθέτουν πολύπλοκη κοινωνική οργάνωση την οποία διατηρούν καθορισμένες τελετουργικές συμπεριφορές. Διαθέτουν μια πρωτόγονη “γλώσσα” που περιλαμβάνει περίπου 20 διακριτούς ήχους. Χρησιμοποιούν το άγγιγμα και την αγκαλιά, ως μια συμπεριφορά που τονώνει τους δεσμούς τους. Περιστασιακά τρέφονται με κρέας, ενώ μπορούν να τροποποιούν ελαφρώς, αντικείμενα που βρίσκουν από το περιβάλλον τους, ώστε να τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία, και να μαθαίνουν μάλιστα τη χρήση τους στα νεώτερα μέλη της ομάδας τους, κάτι που θεωρείτο αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου.
Η Goodall δεν μας έδειξε μόνο την ευγενική και συνεσταλμένη πλευρά της συμπεριφοράς τους. Μας έδειξε ότι και εκείνοι, όπως ο φυλογενετικά εγγύτερος συγγενής τους, έχουν επίσης την σκοτεινή πλευρά τους: Mπορούν να γίνουν βίαιοι, επιθετικοί και να επιδοθούν ακόμη και σε κανιβαλισμό.

Οι αντισυμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε η Goodall για τη μελέτη των χιμπαντζήδων έγιναν συχνά αντικείμενο κριτικής, καθώς της προσάφθηκε ότι η συναισθηματική εμπλοκή με το αντικείμενο της μελέτης της και ο ανθρωπομορφισμός σκίασαν την αξιοπιστία των παρατηρήσεών της.
Η Goodal έχει τιμηθεί με πληθώρα επιστημονικών και πολιτειακών διακρίσεων, και της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της Αγγελιαφόρου της Ειρήνης του Ο.Η.Ε.

Comments are closed.