John Scott Haldane

Filed in ΠΡΟΣΩΠΑ by on 3 Μαΐου 2017

Όλοι γνωρίζουν ότι ένας δύτης πρέπει να αναδύεται σταδιακά από τα μεγάλα βάθη, έτσι ώστε να αποτρέπεται το ενδεχόμενο της προσβολής του από τη νόσο των δυτών.

Και αρκετοί, δυστυχώς όχι όλοι – όπως αποδεικνύουν τα περιστατικά δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα- γνωρίζουν ότι το άοσμο αυτό αέριο προκαλεί το θάνατο από ασφυξία, διότι ανταγωνίζεται το οξυγόνο για τη σύνδεση με το μόριο της αιμοσφαιρίνης.

Όλες λοιπόν αυτές οι γνώσεις, αλλά και οι πρακτικές συνέπειες που απορρέουν από αυτές, είναι επιτεύγματα της προσωπικότητας που γεννήθηκε σαν σήμερα, την 3η Μαΐου του 1860.

Ήταν ο John Scott Haldane, πατέρας του εξέχοντος βιολόγου του 20ου αιώνα, J.B.S Haldane, ικανός ο ίδιος φυσιολόγος που από την αρχή της επιστημονικής σταδιοδρομίας του ενδιαφέρθηκε για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών του, στην επίλυση πρακτικών κοινωνικών και βιομηχανικών προβλημάτων.

Το 1896, ωθούμενος από ένα σοβαρό ατύχημα που είχε γίνει στα ορυχεία, μελέτησε το πρόβλημα του εξαερισμού τους, διότι είχε διαπιστώσει ότι από τους 57 ανθρακωρύχους που είχαν καταλήξει εξαιτίας της έκρηξης που είχε συμβεί στο ορυχείο, μόνο οι 4 είχαν αποβιώσει εξαιτίας της ίδιας. Οι συντριπτικά περισσότεροι, είχαν πεθάνει από την υψηλή συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στις στοές…

Ο Haldane δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε μια έκθεση που έφερε τον τίτλο: “Αιτίες θανάτου στις εκρήξεις των ορυχείων” στην οποία κατεδείκνυε ότι οι θάνατοι δεν οφείλονται στις χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου, αλλά στις υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ανταγωνίζεται το οξυγόνο για τη σύνδεσή του με την αιμοσφαιρίνη. Πρότεινε επίσης μια απλή και πρακτική μέθοδο για την πρόληψη των θανάτων από την υψηλή συγκέντρωση μονοξειδίου. Ήταν η χρησιμοποίηση ποντικιών, τα οποία εξαιτίας του υψηλού μεταβολικού ρυθμού τους, θα υφίσταντο πρώτα τις επιπτώσεις, ώστε να προειδοποιούνται οι ανθρακωρύχοι, να εγκαταλείπουν εγκαίρως τις στοές.

O Haldane πειραματιζόμενος πάνω στην τοξικότητα των αερίων στις στοές των ορυχείων σε μια φωτογραφία του 1910.

Και το 1908, κατά παραγγελία του Βρετανικού Ναυαρχείου, εκλήθη να λύσει το πρόβλημα της αποφυγής της απελευθέρωσης φυσαλίδων αζώτου στην κυκλοφορία του αίματος των δυτών κατά την γρήγορη ανάδυσή τους, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους ή την πρόκληση σοβαρών συνεπειών στην υγεία τους (νόσος των δυτών).

Ο Haldane πειραματιζόμενος με κατσίκες, συνέταξε τον πρώτο πίνακα σταδιακής αποσυμπίεσης (καταδυτικός πίνακας), που εγγυάται την ασφάλεια του δύτη, και ισχύει μέχρι σήμερα.
Ο Haldane ερεύνησε επίσης την απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού στις υψηλές θερμοκρασίες και μελέτησε το μηχανισμό της αναπνοής. Το 1906 σε συνεργασία με τον John Priestley, δημοσίευσαν μια σημαντική εργασία στην οποία αναλύθηκε ο ρόλος του διοξειδίου του άνθρακα στη ρύθμιση της αναπνοής.

Στην εργασία αυτή οι δύο επιστήμονες απέδειξαν ότι δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου που πυροδοτεί το ανακλαστικό της αναπνοής, αλλά η υψηλή συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στο αρτηριακό αίμα, η οποία επιδρά στο κέντρο της αναπνοής στον εγκέφαλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα πειράματα του Haldane έγιναν πάνω στον γιό του, τον εξέχοντα βιολόγο του 20ου αιώνα J.B.S. Haldane.

Απεβίωσε την 15η Μαρτίου του1936.

Tags:

Comments are closed.