Τα αλφαβητάρια της Βιολογίας: Μέρος 3ον

Filed in ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ by on 31 Ιουλίου 2006

gambreseas

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος για τα αλφαβητάρια της Βιολογίας, σειρά έχει η Φυτολογία του Π. Γαμβρεσέα που εκδόθηκε από τον Ο.Ε.Σ.Β το 1950. Δυστυχώς στο βιβλίο δεν γίνεται καμία αναφορά για την τάξη για την οποία προοριζόταν, όπως επίσης και για τον συγγραφέα.

Περιέργως όμως περιλαμβάνει κάτι σπάνιο και δυσεύρετο στα ελληνικά σχολικά βιβλία, το όνομα του ζωγράφου ο οποίος ανέλαβε την εικονογράφηση του βιβλίου, που ήταν ο Κ. Θετταλός*.
Το βιβλίο 247 σελίδων αποτελείται από δύο μέρη, που κατά περίεργο τρόπο, το πρώτο αρχίζει με το ειδικό μέρος (περιγραφή συνομοταξιών αγγειοσπέρμων και γυμνοσπέρμων) και το δεύτερο με το γενικό μέρος, που επιγράφεται ως “Γενική ανασκόπησις” και περιλαμβάνει την περιγραφή της δομής και των λειτουργιών των οργάνων του φυτού.
Στην εισαγωγή του ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάκριση μεταξύ των “οργανικών” από τα “ανόργανα όντα”. 

orismosorgan

Όσο όμως η “αφέλεια” αυτής διάκρισης προκαλέσει το χαμόγελο του αναγνώστη, άλλο τόσο οι σελίδες που ακολουθούν θα τον μελαγχολήσουν:

Κι’αυτό διότι, στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχουν πειράματα με αναλυτικές περιγραφές για την εκτέλεσή τους!

groundexamination

Ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι πανέμορφες εικόνες του βιβλίου. Είναι ακριβείς όσον αφορά την απεικόνιση των φυτικών μερών και ως προς την αισθητική τους, αυτόχθονη και όχι δάνεια, θυμίζει μάλιστα κάτι από τα λευκώματα της εποχής.

Το βιβλίο, όμως που έχουμε στη διάθεσή μας έχει και πρόσθετη αξία: Κάπου ο μικρός μαθητής ή μαθήτρια έχει προσθέσει με καλλιγραφικούς χαρακτήρες:

lismonia

και αντιγράφοντας με ηλεκτρονικούς χαρακτήρες: “Ένα μικρό εμπόδιο λησμονιάς”

*Από μια μικρή και πρόχειρη έρευνα ο Κ. Θετταλός (1905-1992) ήταν ζωγράφος που είχε διδάξει το 1944 στο Παιδαγωγικό Φροντιστήριο της Τύρνας, τη σχολή που είχε ιδρύσει η κυβέρνηση του βουνού και διηύθυνε η Ρόζα Ιμβριώτη, από την οποία αποφοίτησαν δεκάδες δάσκαλοι.

Tags: ,

Comments are closed.