Οι πρώτες φωτογραφίες του “άλμπουμ της ζωής”

Filed in BIOLOGY ILLUSTRATIONS by on 14 Μαΐου 2021

Και τι επιθυμείτε να κάνετε αγαπητέ μου, ρώτησε ένα πρωινό του 1955, ο διευθυντής εκδόσεως του περιοδικού Life, τον νεαρό Σουηδό φωτογράφο που στεκόταν απέναντί του.

Θέλω να φωτογραφήσω για λογαριασμό του περιοδικού σας, όλη τη διαδικασία της ανθρώπινης αναπαραγωγής από τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου, ως τη γέννηση“. Ο έμπειρος διευθυντής δεν μπόρεσε να μη χαμογελάσει από την αφέλεια του νεαρού πως θα μπορούσε να επιτύχει κάτι που ως τότε θεωρείτο αδύνατο. Όμως ο νεαρός δεν του άφησε πολλά περιθώρια, λέγοντάς του: Όταν τελειώσω την ιστορία θα σας τη φέρω. Και τότε θα μιλήσουμε.

Ο νεαρός λοιπόν που ονομαζόταν Lennart Nilsson τήρησε την υπόσχεσή του και μια δεκαετία αργότερα-γιατί τόσο του πήρε να ολοκληρώσει το φιλόδοξο εγχείρημα- πετώντας από την Στοκχόλμη στη Νέα Υόρκη, έφερνε μαζί του μια σειρά φωτογραφιών που παρουσίαζαν καρέ-καρέ, όλα τα στάδια από τη γονιμοποίηση του ζυγωτού, ως τον 7ο μήνα της κυήσεως. 

Το περιοδικό δημοσίευσε την εργασία του Nilsson τον Απρίλιο του 1965  με τίτλο: Το δράμα της ζωής πριν τη γέννηση, και το τεύχος με την αναγνωρίσιμη εικόνα ενός εμβρύου 18 εβδομάδων στο εξώφυλλό του, πούλησε 8 εκατομμύρια αντιτύπων σε όλον τον κόσμο.

Αυτές λοιπόν οι φωτογραφίες περισσότερα από 50 χρόνια μετά τη δημοσίευσή τους εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα εξαιρετικότερα δείγματα αμαλγάματος τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας, καθώς για τις αισθητικά άρτιες λήψεις στιγμιοτύπων in vitro γονιμοποίησης, αμνιοπαρακεντήσεων, εξωμητρίων κυήσεων, αλλά και αποβολών χρησιμοποιήθηκαν, ενδοσκόπια, υπέρηχοι, οπτικές ίνες, ευρυγώνιοι φακοί και χρωματικά φίλτρα.

Οι φωτογραφίες αυτές απετέλεσαν το υλικό με το οποίο το ίδιο έτος ο ταλαντούχος φωτογράφος εξέδωσε το βιβλίο του: “A child is born“. Η επίδραση του βιβλίου αυτού στον εικαστικό πολιτισμό μας ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μερικές φωτογραφίες του να τις εντάξει ο Carl Sagan,  στους περίφημους χρυσούς δίσκους με τους οποίους εφοδιάστηκαν οι δύο διαστημικές αποστολές Voyager, για να πληροφορήσουν τον πιθανό εξωγήινο ον για τη ζωή στον πλανήτη μας.

Η επιθυμία του Nilsson, να μας κάνει, στον υπέρτατο δυνατό βαθμό, κοινωνούς των απρόσιτων βιολογικών διαδικασιών, συνεχίστηκε ως το τέλος της ζωής του, τον Ιανουάριο του 2017. Εκτός από τα βιβλία που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της μεγάλης καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας του, πιστώνεται και τη διάκριση, ότι ήταν ο πρώτος φωτογράφος που μας έδειξε πώς είναι κατασκευασμένοι οι ιοί HIV και SARS. 

Αν και είναι απίθανο να μην έχετε δει τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, δείτε τις, αποδεικνύονται αγέραστες και τους αξίζει ακόμη μια ματιά! 

Σπερματοζωάριο σε σάλπιγγα
 Γονιμοποίηση
 5η εβδομάδα. Διακρίνεται η σχισμή του στόματος και τα ρουθούνια.
 7η εβδομάδα. Τα δάκτυλα αρχίζουν να ξεχωρίζουν.
 16η εβδομάδα. Εξερευνά ήδη το σώμα του με τα χέρια του.
 18η εβδομάδα. Μπορεί να αντιλαμβάνεται τους ήχους.
 20η εβδομάδα

Comments are closed.