Η Βιολογία πάει… σινεμά (1)

Filed in ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ by on 3 Νοεμβρίου 2006 0 Comments

spidervsmanΓιγαντιαίες αράχνες, κλώνοι δικτατόρων, δεινόσαυροι, μυστηριώδεις ιοί, εκδικητικές φάλαινες και άλλες βιολογικές απειλές, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία οι σεναριογράφοι ταινιών επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, τροφοδοτούν την κινηματογραφική βιομηχανία, από τις αρχές σχεδόν του προηγούμενου αιώνα.

Στο ίδιο όμως χρονικό διάστημα εκτός από τις ταινίες που εξάπτουν την φαντασία του θεατή, έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιόμετρα κινηματογραφικού φιλμ για να παραχθούν ντοκυμονταίρ, ταινίες και κινούμενα σχέδια υψηλής επιστημονικής ακρίβειας, που ξεναγούν το θεατή σε απροσπέλαστες γωνιές του φυσικού κόσμου, προκειμένου να του αποκαλύψουν κρυμμένα μυστικά, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η επιστημονική έρευνα. Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία στον ένα περίπου αιώνα κινηματογραφικής δημιουργίας που εμπνέεται από την βιολογία, είναι ότι η πρώτη παρακολουθεί κατά πόδας τη δεύτερη, υιοθετώντας κάθε φορά, τα ρεύματα, τις ιδέες αλλά και τα επιστημονικά πεδία προς τα οποία στρέφεται η τρέχουσα επιστημονική έρευνα.

frank1Η ιατρικοκεντρική και φυσικοκεντρική προσέγγιση, με την οποία παρουσιαζόταν η ζωή τη δεκαετία του 30 (θυμάστε τον δόκτωρα Φρανκενστάιν να χρησιμοποιεί χειρουργικές τεχνικές και ηλεκτρική τάση, προκειμένου να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του;), τη δεκαετία του 50 παραχώρησε τη θέση της σε μια οπτική που αξιοποιούσε τη νεοσύστατη μοριακή βιολογία (θυμάστε τις ταινίες με αντικείμενο τις μεταλλάξεις που επάγονται από τη ραδιενέργεια;).

Αργότερα τις δεκαετίες του 70 και του 80, που σημαδεύτηκαν από μεγάλες καταστροφές του περιβάλλοντος, κυριάρχησαν οι ταινίες οικολογικού προβληματισμού, και τέλος τη δεκαετία του 90, κάτω από την επίδραση των μεγάλων επιτευγμάτων της Μοριακής Βιολογίας και της Βιοτεχνολογίας, ο κινηματογραφικός φακός έφερε στο προσκήνιο τις ελπίδες αλλά και τους φόβους της νέας εποχής. Όμως στα χρόνια που μεσολάβησαν σημειώθηκε επίσης μια μεγάλη μεταβολή. Ενώ στο παρελθόν οι επιστημονικές λεπτομέρειες ήσαν προνόμιο των ντοκυμονταίρ, adayaftertommorow1καθώς οι σεναριογράφοι ταινιών επιστημονικής φαντασίας ή τρόμου, περιορίζονταν στις απολύτως απαραίτητες επιστημονικές πληροφορίες, προκειμένου να καταστήσουν αληθοφανείς τις ιστορίες τους, οι σύγχρονες ταινίες προσφεύγουν όλο και περισσότερο στην επιστημονική γνώση, παρέχοντας πλήθος λεπτομερειών και για την ίδια, αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγεται.

Όσο όμως αλήθεια είναι ότι η κινηματογραφική βιομηχανία ενημερώνει τον θεατή για τις λεπτομέρειες επιστημονικών διαδικασιών και φαινομένων στα οποία δεν έχει πρόσβαση, άλλο τόσο τα απλουστεύει και τα σχηματοποιεί σε βαθμό παραποίησης. Λέγεται ότι πριν γυριστεί το Jurassic Park, το σενάριο είχε τεθεί υπόψη ειδικών μοριακών βιολόγων οι οποίοι επίσης παρείχαν τις συμβουλές τους, για την αναπαράσταση του εργαστηρίου στο οποίο επιτεύχθηκε η κλωνοποίηση των δεινοσαύρων. gataca1Λέγεται επίσης ότι πολλές από τις εισηγήσεις των επιστημόνων απορρίφθηκαν ή τροποποιήθηκαν ώστε να ενισχυθεί η δραματικότητα της πλοκής και να παραχθεί ένα περισσότερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η τάση του κινηματογράφου να καλλιεργεί δέος απέναντι στην επιστήμη διογκώνοντας τις συνέπειες αρνητικών εφαρμογών της, να αναπαράγει το αφελές στερεότυπο του ανισόρροπου επιστήμονα, να προτιμά σενάρια που απευθύνονται περισσότερο στο θυμικό παρά στην κρίση του θεατή και να διαστρεβλώνει,…κινηματογραφική αδεία, επιστημονικά δεδομένα, κάνουν πολλούς επιστήμονες επιφυλακτικούς στην αξιοποίηση της επιστήμης τους, από τη βιομηχανία του Χόλυγουντ.

Δεν λείπουν ωστόσο και οι απόψεις, από τους χώρους της έρευνας και της παιδαγωγικής, που βλέπουν στο φαινόμενο, τη θετική συνέπεια της ενημέρωσης ευρυτάτων τμημάτων του κοινού για τα επιτεύγματα της Βιολογίας. Μάλιστα στο χώρο της διδακτικής της Βιολογίας έχουν παραχθεί διδακτικές παρεμβάσεις στις οποίες αξιοποιούνται τόσο οι τεκμηριωμένες όσο και οι διαστρεβλωμένες πληροφορίες που παρέχουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το biology4u θα επιχειρήσει στο αφιέρωμα την παρουσίαση των ταινιών βιολογικού αντικειμένου, κατά χρονολογική σειρά, παραθέτοντας την υπόθεση, τους συντελεστές τους και επίσης φωτογραφίες και αποσπάσματα από αυτές.

Tags:

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.