Η Βιολογία εμπνέει!

Filed in ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ by on 14 Σεπτεμβρίου 2013

bravenewworld

Όποτε γίνεται λόγος για  συγγραφείς και μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, στο μυαλό των περισσοτέρων, έρχεται ο George Orwell με το «Χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα», ο  Aldous Huxley  με το «Θαυμαστό Νέο Κόσμο», και στους παλιότερους ίσως, ο γενάρχης όλων των μυθιστοριογράφων επιστημονικής φαντασίας, o H.G. Wells με τη «Μηχανή του χρόνου». Και οι τρεις τους περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο ολοκληρωτικές κοινωνίες στις οποίες ο στόχος  για τη δημιουργία ανθρώπινων όντων που είναι απαλλαγμένα από την επιθετικότητα και τον ατομισμό, οδηγεί σε μια εφιαλτική προοπτική, στην οποία τα μέλη αυτών των φανταστικών κοινωνιών, έχουν απολέσει επίσης την πνευματικότητά τους, την ατομικότητά τους και την πολιτισμική ετερότητά τους.

Ίσως το ενδιαφέρον τους για την περιγραφή καταστάσεων στις οποίες η επιστημονική πρόοδος, παράγει ανθρώπινα όντα που είναι αποστερημένα από την ανθρώπινη φύση τους, να οφείλεται σε μια αξιοσημείωτη σύμπτωση: Και οι τρεις σε κάποια στιγμή της ζωής τους δέχτηκαν ισχυρή επίδραση από τις ιδέες της Βιολογίας ή την σπούδασαν στα νεανικά χρόνια τους.

wells

H.G. Wells

Πράγματι ο Wells υπήρξε φοιτητής του T.H. Huxley, δίδαξε Βιολογία σε ιδιωτικό σχολείο και συνέγραψε το 1898 ένα εγχειρίδιο Βιολογίας. Οι φόβοι  για την καταστροφή της ανθρωπότητας εξαιτίας της ανεξέλεγκτης και ανεύθυνης επιστημονικής έρευνας,  αποτυπώνονται στη νουβέλα «Η νήσος του Δόκτωρα Moreau» που είναι και  το περισσότερο επηρεασμένο, από τη Βιολογία έργο του. 

Στη νουβέλα αυτή, ένας παράφρων επιστήμονας, που έχει συλλάβει την ιδέα της δημιουργίας μιας ανθρώπινης φυλής απαλλαγμένης από την κακοβουλία, κατορθώνει σε ένα απομονωμένο νησί να δημιουργήσει με χειρουργικές μεθόδους, έναν αριθμό  αλλόκοτων πλασμάτων που παρά το ότι έχουν ανθρώπινη μορφή, συμπεριφέρονται με την υπακοή οικόσιτων ζώων. Ο δόκτωρας Μορώ εξασφαλίζει την υπακοή των πλασμάτων που έχει δημιουργήσει, καταστέλλοντας την ζωώδη φύση τους, μέσω ενός νόμου που τους απαγορεύει να επιτίθενται σε ανθρώπους, να τρώνε σάρκα κλπ. Κάποια όμως στιγμή χάνεται ο έλεγχος, τα ανθρωπόμορφα τέρατα επαναστατούν σκοτώνουν τον επιστήμονα και επικρατεί χάος.

orwell

G. Orwell

O George Orwell που διδάχτηκε στο κολλέγιο του Ήτον για ένα χρόνο Βιολογία, ενδιαφερόταν για τις επιστημονικές εξελίξεις και ήταν ενήμερος για την επιβολή της ψευδοεπιστήμης του Lysenko, τις διώξεις και τις δολοφονίες γενετιστών στη Σοβιετική ένωση, κατά την σταλινική περίοδο. Φρόντισε μάλιστα, μετά την άρνηση του περιοδικού Nature, να προωθήσει  σε ένα περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας ένα άρθρο του Cyril Darlington (ο γενετιστής που ανακάλυψε το μηχανισμό του διασκελισμού στα χρωμοσώματα), στο οποίο  αποκαλύπτονταν και καταγγέλλονταν τα τεκταινόμενα στη Σοβιετική Ένωση. 
Στο περισσότερο γνωστό έργο του, το «1984»  καταγγέλλει το σταλινισμό, μέσα από την εξιστόρηση των παθημάτων του ήρωά του, ο οποίος υποπίπτει σε δύο θανάσιμα αμαρτήματα για το ολοκληρωτικό καθεστώς στο οποίο ζει, να διαπράξει «εγκλήματα σκέψης» και να ερωτευθεί, και προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για την ανθρωπότητα.

huxley

Aldus Huxley

O Aldous Huxley, ως εγγονός του Τ.Η. Huxley, του διάσημου βιολόγου που παρείχε πολύτιμη στήριξη στη θεωρία της εξέλιξης, και αδελφός του επίσης διάσημου βιολόγου Julian Huxley, επηρεάστηκε από τη Βιολογία. Στο σημαντικότερο έργο του τον «Θαυμαστό Νέο κόσμο»  περιγράφεται η φρίκη μιας τεχνολογικά ανεπτυγμένης κοινωνίας που ποδηγετείται και καταπολεμά την κατάθλιψη με παραισθησιογόνες ουσίες, και θεάματα,  αναπαράγεται στο εργαστήριο, εφαρμόζει ευγονικές πρακτικές, ενώ αποστερεί από τα μέλη του την ατομικότητα, την πνευματικότητα, και την πολιτισμική πολυμορφία. Συνέγραψε επίσης άρθρα που αφορούν στη Βιολογία (Βιολογία και πολιτική, η πολιτική των πληθυσμών κ.α.).

Comments are closed.